צרו קשר
יש לכם שאלה? מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם.

    http://Luzzatto%20Logo
    צוות לוצאטו

    מדריך קצר לרישום פטנטים

    כיצד ניתן להגן על רעיון חדש? התשובה תלויה בין השאר במידת בשלות האמצאה.

    מושגי יסוד בנושא פטנטים

    מהו פטנט?

    פטנט הוא מסמך משפטי שניתן על ידי המדינה, שמשמעותו היא הענקת מונופולין על אמצאה לבעל הפטנט לתקופה של עשרים שנה מתאריך הבקשה.

    כדאי לרשום פטנט מהסיבה שלבעל הפטנט ורק לו עומדת הזכות לנצל את אמצאתו, כאשר שימושים שאינם בהרשאתו יכולים לעלות לכדי הפרת הפטנט. מהצד השני, רישום פטנט מבטיח לבעל הפטנט כי כאשר הוא מנצל את אמצאתו בגבולות הפטנט הרשום – הוא אינו מפר פטנט של אחר.

    רקע על אמצאה שכשירה להירשם כפטנט:

    חוק הפטנטים מגדיר אמצאה כשירת פטנט כאמצאה שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית.

    חשיבותו של עורך פטנטים בתהליך

    רישום פטנט הינו תהליך מורכב, טכני ומקצועי במסגרתו נדרש עורך הפטנטים להכין מסמך שהינו בקשת הפטנט, המתאר בצורה הטובה ביותר ובהתאם לדרישות החוק את האמצאה.

    הממציא מעוניין לקבל את ההגנה הטובה ביותר על אמצאתו, ולכן כדאי לבצע את הליך רישום הפטנט בסיוע של עורך פטנטים מנוסה, אשר ילווה את הממציא מפגישת הייעוץ הראשונית, דרך קבלת הפטנט, ועד לבעיות שעלולות לצוץ בחיי הפטנט.

    תפקידו של עורך הפטנטים הוא לעזור לממציא לנווט בהליך הסבוך, למקד את בקשת הפטנט ולעזור בפתרון בעיות בדרך – יכולת הדורשת הבנה טכנית עמוקה וגם יצירתיות מבוססת ניסיון.

    עורך פטנטים מחוייב בחיסיון הלקוח, ולפיכך אין צורך להשתמש בהסכמי סודיות בבואכם להתייעץ עם עורך פטנטים מוסמך.

    כדי לקבל הגנה בפטנט על הממציא לעבור מספר תחנות:

    1.לבצע חיפוש מקדים על מנת לבדוק אם הפטנט חדש

    שניים מהתנאים המוגדרים בחוק הפטנטים כתנאים לאמצאה כשירת פטנט, הם שהאמצאה היא חדשה ואינה מובנת מאליה לבעל מקצוע ממוצע בתחום הרלוונטי (או בשפת החוק – דרישת ההתקדמות ההמצאתית).

    על מנת לגלות האם הרעיון חדש ובעל התקדמות המצאתית, יש לבצע סקר פטנטים מקיף וכלל עולמי, כדי לוודא שהאמצאה היא אכן חדשה.

    2. האמצאה חייבת להיות חסויה

    על אף הנטייה הישראלית "לרוץ לספר לחבר'ה", אחד הדברים הראשונים שעורך הפטנטים ימליץ ללקוחו היא לשמור על אמצאתו בסוד.

    יש לשמור על האמצאה בסוד, מאחר שחשיפה מוקדמת של הרעיון תמנע את קבלת הפטנט. חוק הפטנטים מגדיר "אמצאה חדשה" כאמצאה שלא התפרסמה בפומבי, בין אם בישראל ובין אם מחוץ לה לפני תאריך הבקשה.

    גם אם מפרסם האמצאה הוא הממציא עצמו או בעל הזכויות, פרסום שכזה טרם הגשת בקשת פטנט ימנע מהאמצאה לעמוד בתנאי החידוש ולא יהיה ניתן לקבל עליה פטנט.

    חשוב להבין כי אם הפטנט יתקבל בטעות, על אף הפרסום המוקדם – הוא יהיה חסר תוקף וניתן יהיה לבטלו.

    לעיתים, אנו רואים כי לקוח אינו בטוח מה הכוונה ב"פרסום". האם לשלוח הודעה בוואטסאפ נחשב לפרסום? האם מצגת באוניברסיטה או בכנס נחשבת לפרסום?

    השאלות שונות, מגוונות ותלויות בסיטואציה הספציפית, ולפיכך מומלץ להתייעץ עם עורך פטנטים בשלב מוקדם ככל הניתן ולפני כל סוג של פרסום על מנת לקבל הנחיות ולהימנע מאי עמידה בקריטריון זה.

    3. אחרי שהבדיקות הראו שלכאורה האמצאה עומדת בדרישות החוק – נתקדם לכתיבת הבקשה לרישום פטנט

    בשלב זה ניתן להגיש בקשה לרישום פטנט באותה מדינה בה אתם מעוניינים להשיג מונופולין.

    יש לזכור שההגנות המוענקות על ידי פטנט הינן טריטוריאליות. כלומר, במדינה שלא הוגשה בה בקשה לפטנט לא יהיו למבקשים זכויות כלשהן על הקניין הרוחני, וכל אחד יוכל לנצל את האמצאה באופן חופשי.

    עם זאת, אין צורך להגיש בכל המדינות בהן מעוניינים לקבל הגנה בשלב הראשון, וישנם מסלולים בהם נשמרת זכות הבכורה לתקופה מסוימת ויהיה ניתן להגיש בהמשך במדינות נוספות, כאשר התאריך הקובע יהיה זה של ההגשה הראשונה.

    עורך פטנטים מקצועי יכול להמליץ ללקוח בהתאם לצרכיו באילו מדינות מומלץ עבורו להגיש, וכן להפנות את תשומת ליבו אם הגשה במדינות מסוימות עלולה לגרור עבורו עלויות מיותרות.

    הדבר חשוב שבעתיים ללקוח שאינו בטוח עדיין לאילו שווקים רלוונטית אמצאתו. עורך פטנטים מקצועי יכול להמליץ גם על מסלולים להגשת בקשות במדינות השונות, בהתאם לצרכי הלקוח ולוחות הזמנים הקבועים באמנות הבינלאומיות.

    אמנת פריז

    אמנה בינלאומית חשובה הינה אמנת פריז, החברות בה 177 מדינות, ביניהן ישראל. בהתאם לאמנה זו, ניתן להגיש בקשת פטנט במדינה החברה באמנה, ותישמר הזכות בשאר המדינות החברות להגיש בקשת פטנט בתוך 12 חודשים מתאריך ההגשה הקרוי "תאריך הבכורה".

    עובדה זו מאפשרת למבקש להתחיל את התהליך במדינה אחת בלבד, ובתוך שנה להחליט האם ברצונו להתקדם למדינות נוספות, ובכך נחסכות הוצאות שיכולות להיות מיותרות.

    זכות הבכורה נשמרת לפי אמנה זו לא רק עבור בקשות פטנט, אלא גם עבור בקשות עיצובים, סימני מסחר ומדגמי תועלת, אך עבור חלקם התקופה בה נשמרת זכות הבכורה היא קצרה יותר.

    בקשה בינלאומית (PCT – Patent Cooperation Treaty)

    חשוב להכיר את אמנת ה- PCT, אשר נחתמה במטרה ליצור מנגנון אחיד לרישום פטנטים בעולם, בה חברות 152 מדינות, כולל ישראל.

    בעזרת האמנה, על ידי הגשת בקשה בינלאומית אחת נשמרת הזכות להגיש בהמשך בקשות פטנט בשאר המדינות החברות. השלב בו מגישים את הבקשות במדינות השונות נקרא "שלב לאומי", וקבלת הפטנט תלויה בכל מדינה ותיבחן בשלב הלאומי ע"י בוחן מקומי ובהתאם לחוק המקומי בכל אחת מהמדינות בהן תוגש בקשת פטנט.

    את בקשת ה-PCT יש להגיש עד 12 חודשים מתאריך הבכורה, עובדה המאפשרת ללקוח לקבל החלטה מושכלת בנוגע לכדאיות המסחרית של הגשה מחוץ לישראל.

    במידה שהלקוח בוחר במסלול ה- PCT, הגשת בקשות פטנט במדינות השונות תהיה עד 30 חודשים מתאריך הבכורה (תאריך ההגשה הראשונה). אם הלקוח מוותר על מסלול זה, הוא יצטרך להגיש בקשות במדינות נוספות בתוך 12 החודשים הראשונים מתאריך הבכורה.

    קיימים יתרונות רבים להליך זה, בין היתר חיסכון משמעותי בתום שנת הבכורה בהגשת בקשה בינלאומית אחת, במקום הגשות במדינות השונות, ודחיית ההוצאות המרובות ב-18 חודשים נוספים.

    בנוסף, בהליך זה מתקבלת חוות דעת בינלאומית ודו"ח חיפוש בינלאומי, וכן ישנה אפשרות להגיב ולבצע שינויים אשר יאפשרו כניסה לשלב הלאומי בפוזיציה טובה יותר, אפשרות אשר יכולה לחסוך עלויות בהמשך בכל אחת מהמדינות.

    בחלק מן המקרים הבוחנים המקומיים יבחרו לאמץ את עמדת הבוחן הבינלאומי, עובדה אשר יכולה לקצר את הליך הבחינה במדינות אלו, אך זו נתונה לשיקול דעתו של כל בוחן בכל מדינה.

    בהינתן דו"ח בינלאומי חיובי, ישנן מדינות בהן ניתן לבקש הליך מזורז בכניסה לשלב הלאומי. הליך זה נקרא PPH – Patent Prosecution Highway.

    4.הגשת בקשת הפטנט

    בקשת הפטנט בישראל תוגש לרשות הפטנטים לבחינה, כאשר בהינתן שזו ההגשה הראשונה, תאריך ההגשה יהיה תאריך הבכורה ממנו יהנה המגיש, ותאריך זה יהיה תקף למדינות נוספות בעולם החברות באמנות בינלאומיות כאמור לעיל.

    5. שלב בחינת הפטנט בישראל

    לאחר הגשת בקשת הפטנט, הבקשה תיבחן על ידי בוחן מרשות הפטנטים, שיבדוק האם האמצאה כשירה להירשם כפטנט ועומדת בתנאי החוק.

    לרוב הבוחן יפיק דוחות בחינה בהם השגות לגבי כשירות הפטנט, ויהיה על המבקש להשיב לבוחן ולעיתים קרובות גם לבצע שינויים בבקשת הפטנט לצורך התאמה לקריטריונים לקבלת פטנט.

    חשוב לציין כי תוך שלושה חודשים מיום פרסום קיבול הבקשה רשאי כל אדם (למשל, מתחרה) להתנגד למתן הפטנט. לאחר מכן ישנה גם אפשרות להגיש בקשה לביטול פטנט.

    יש לציין כי בהתקיים התנאים המנויים בחוק, ניתן לבקש בחינה מהירה יותר (למשל ע"י בקשה לבחינה על-אתר).

    6.קיבול בקשה לרישום פטנט בישראל

    לאחר תהליך הבחינה, במידה ואין עוד השגות לבוחן הפטנטים, ואם לא הוגשה התנגדות (או שהוגשה ובוטלה או נדחתה) יינתן הפטנט. לאחר מכן הפטנט יירשם בפנקס ולבעליו תינתן תעודה על כך. תוקף הפטנט יהיה כפוף לתשלום אגרות חידושים.

    אם צלחתם את כל השלבים עד כאן – מזל טוב, הינכם בעלי פטנט בישראל!

    שאלות ותשובות נפוצות

    מהו פטנט?

    פטנט הינו מסמך בעל תוקף משפטי, אשר מקבל המבקש בבקשת הפטנט (שיכול להיות הממציא של האמצאה או הרוכש של הזכויות על האמצאה). מסמך זה למעשה מעניק לבעל הפטנט את הזכות הבלעדית להשתמש ולנצל את האמצאה מיום הגשת הבקשה הראשונה לרישום פטנט, ועד כ-20 שנה לאחריה.

    מדוע מומלץ להיעזר בעורך פטנטים בעת רישום פטנט?

    ככל הליך משפטי, אין חובה להשתמש בשירותיו של עורך פטנטים והלקוח יכול לייצג את עצמו. יחד עם זאת, לעורך פטנטים מנוסה היתרון בעריכת הבקשות לרישום פטנט, לטיפול בבקשות וכן במענה להשגות של בוחנים וביצוע פעולות נלוות. לעורך פטנטים בעל הניסיון הנדרש, אם כך, ישנו סיכוי טוב יותר להשיג את התוצאה הטובה ביותר עבור הממציא או המבקש.

    מה הן הטעויות מהן כדאי לי להימנע לפני הגשת בקשה לרישום פטנט?

    חשוב להבין, כי דרישה יסודית לפטנט בר תוקף היא שהאמצאה הינה חדשה. הגדרתו של "חידוש" היא בין היתר, שהאמצאה לא נחשפה ברבים לאנשים מחוץ לארגון. לעיתים, חוסר היכרות עם דרישה זו מוביל למסירת פרטים על האמצאה לאחרים (בין אם בהתייעצות, איתור השקעות וכו') ללא נקיטת אמצעי זהירות כגון שימוש בהסכם סודיות מתאים (NDA).

    אם קיבלתי פטנט בישראל, יש לי כעת הגנה בין-לאומית?

    זכויות פטנט (וזכויות קניין רוחני אחרות) הן זכויות המקנות הגנה טריטוריאלית. המשמעות של הגנה זו, היא שהיא קיימת אך ורק במדינות בהן ניתנה זכות הקניין הרוחני, ובמקרה זה – הפטנט. במקרה בו הוגשה בקשת הפטנט בישראל בלבד, וניתן פטנט, האמצאה מוגנת בישראל בלבד וניתן להשתמש בה או לנצלה במדינות אחרות.

    מה ההבדל בין בקשת PCT לבקשה ישראלית?

    בקשה מסוג PCT הינה בקשה בעלת אופי בין-לאומי, המוגשת בהתאם לאמנת PCT (Patent Cooperation Treaty) עליה חתומות 153 מדינות. תחת אמנה זו, שלבים ראשוניים של בחינת הפטנט יבחנו ע"י בוחן בין-לאומי, ויצא דו"ח בחינה מקדמית בין-לאומית. אותו דו"ח משתמש כחוו"ד שאינה מחייבת.
    ההליך אורך באופן מקסימלי 18 חודשים, כאשר בסיומו יוגשו בקשות במדינות השונות בשלב הלאומי. אותן בקשות נגזרות מבקשת הפטנט הבין-לאומית אשר הוגשה.

    http://Luzzatto%20Logo
    צוות לוצאטו

    אתר זה משתמש בעוגיות בכדי לשפר את ביקורך ולספק לך מידע המותאם לתחומי העניין שלך. למידע נוסף על השימוש שלנו בעוגיות, עיין בהודעת הפרטיות שלנו.

    לא מסכימ/ה